Annual Planning Meeting 2019

IMOS 13 Annual Planning Meeting

Rydges Southbank Brisbane
12-14 February 2019

 

Tuesday, 12 February 2019

Time

Topic

Speaker/s & Contributors

Presentation + Discussion

1:00

Lunch

2:00

Welcome

Indi Hodgson-Johnston

10 mins

2:10

Address from the Chair: State of the Observing System

John Gunn

20 mins

2:30

Continuation and Growth: IMOS 2018-2022

Tim Moltmann

30 mins

3:00

Afternoon Tea

3:30

Argo and BGC Argo: Towards the vision of a global One Argo

Peter Oke, Peter Strutton, Tom Trull, Rebecca Cowley

(20 + 10 mins)

4:00

Satellite Remote Sensing: OceanCurrent & what’s next for IMOS investment in SRS.

Madeleine Cahill, Edward King

(20 + 10 mins)

4:30

Earth Observations Australia: An overview

Stuart Phinn

20 mins

4:50

Tuesday wrap up

Indi Hodgson-Johnston

5-10 mins

5:30

Drinks & Dinner

 

 

 

Wednesday, 13 February 2019

Time

Topic

Speaker/s & Contributors

Presentation + Discussion

8:00

Coffee on arrival

8:30

Ocean Gliders: Event Based Sampling

Richard Brinkman

(10 + 5 mins)

8:45

IMOS Performance KPIs & Office Reporting: Ensuring a compelling and accurate record of IMOS activities

Indi Hodgson-Johnston

15 mins 

9:00

Reporting Use and Impact to the IMOS Office & the new Impact Database

Indi Hodgson-Johnston, Jake Wallis

(20 + 10 mins) 

9:30

Australian Ocean Data Network: Community Update

Sebastien Mancini

(20 + 10 mins)

10:00

Wave measurement – a new direction for IMOS guided by users and stakeholders

Diana Greenslade, Mark Hemer, Ian Young, Sebastien Mancini

(20 + 10 mins)

10:30

Morning Tea

11:00

STAR Task Team – an exciting opportunity for adding value to IMOS

Ruth Eriksen, Anthony Richardson, Tim Moltmann

(20 + 10 mins) 

11:30

QA-QC Update, including roadblocks and implications of 2018-22 funding

Ana Lara-Lopez

(20 + 10 mins) 

12:00

Ocean acidification research in Australia & the role of IMOS

Bronte Tilbrook

(20 + 10 mins) 

12:30

Lunch

1:30

Stakeholder engagement and outreach – past, present, future

Tim Moltmann, Indi Hodgson-Johnston, Ana Lara-Lopez

(20 + 10 mins) 

2:00

Fostering a common vision amongst the Australian coastal ocean modelling community

Eric Schulz et al

(20 + 10 mins)

2:30

Animal Tracking - seeking input from stakeholders, and responding to their feedback

Michelle Heupel, Rob Harcourt, Tim Moltmann

(20 + 10 mins) 

3:00

Afternoon Tea

3:30

National Reef Monitoring Network

Rick Stuart-Smith

(20 + 10 mins) 

4:00

Autonomous Underwater Vehicles (field program and marine imagery) – IMOS is doubling its investment; why, and how?

Stefan Williams, Neville Barrett, Oscar Pizarro, Lachlan Toohey

(30 + 10 mins) 

4:40

AUSWOT Working Group Community Update

Shane Keating

10 mins

4:50

Wednesday Wrap Up

Indi Hodgson-Johnston

5-10 mins

5:30

Drinks and Dinner

 

Thursday, 14 February 2019

Time

Topic

Speaker/s & Contributor/s

Presentation + Discussion

8:30

Coffee on arrival

9:00

National Mooring Network - Shelf Arrays:

  • New deployments in Bonney Upwelling and Northern GBR, plus NW Western Australia redesign
 

Craig Steinberg, Paul Van Ruth, Daniel Ierodiaconou

(20 + 10 mins) 

09:30

National Mooring Network - Reference Station Network:

  • Leveraging the NRS network to do new things (larval fish, eDNA) in new places (SA Gulfs) and make better use of available data
 

Paul Van Ruth, Ana Lara-Lopez, Iain Suthers

(20 + 10 mins) 

10:00

Morning Tea

10:30

Marine Microbiome Initiative – an exciting collaboration with Bioplatforms Australia, CSIRO and Parks Australia

Justin Seymour, Ana Lara-Lopez

(20 + 10 mins) 

11:00

New Technology Proving

Tim Moltmann

(20 + 10 mins) 

11:30

Meeting wrap up and agreed actions

Tim Moltmann, Indi Hodgson-Johnston, John Gunn

 

12:30

Lunch