

## Annual Meeting 5 – 7 March 2024

### Grand Chancellor, Hobart

#### Meeting Overview

Welcome to the 2024 IMOS Annual Meeting, which we are pleased to be hosting once again in Hobart. A major focus of this meeting will be on new elements of the program including coastal observing, enhanced data delivery and building linkages for Sea Country observing as well as updates on priorities for the year ahead.

As IMOS works to enhance observing of the Australian coastline, we need to also consider how we will collectively meet this new challenge including intersections with Sea Country and inclusion of First Nations people in the IMOS community. This is an important question for the IMOS community to consider and discuss as we plan for the future.

The open ocean and international linkages are also areas of focus as we look beyond 2024. This includes improving our connections with the Pacific Islands Global Ocean Observing System (PI-GOOS). To begin the conversation and connections, we have invited Jerome Aucan from the Pacific Secretariat (SPC) to discuss the needs of the region and their plans for PI-GOOS.

As always, there will be a focus on driving and demonstrating the uptake and utility of IMOS data, which is paramount to the continuing success of the program. The AODN will provide updates on changes to the system architecture and will explain the potential for a marine data commons. The AODN is seeking community feedback on how IMOS can continue to grow its datasets and reach more end users with the delivery of data products and tools to support expert and non-expert users alike.

On the second evening, IMOS has chosen to forgo a formal dinner to allow the community to self-organise more informal catchups and explore Hobart. See the IMOS team if you are in need of recommendations!

We look forward to seeing you all in Hobart and ask you to please come prepared with your ideas and willingness to share your perspective. Your insights and experience are valuable contributions to planning for future of the program.

#### Meeting Locations

Meeting: The Hotel Grand Chancellor Hobart, Grand Ballroom

Dinner: Tuesday 5<sup>th</sup> March, Harbour View Room



5 – 7 March 2024 Grand Chancellor, Hobart

### Program Tuesday 5<sup>th</sup> March 2024

Time (AEDST)	Торіс	Speaker(s)	Presentation + Discussion	
14:00	Afternoon Tea on arrival - Mezzanine Level			
14:30	Welcome to Country	Dean Greeno	10 mins	
14:40	Welcome - Admin - Format and Feedback	Michelle Heupel	10 mins	
14:50	Opening Remarks	John Gunn	20 mins	
	Day One Keynote Presentation			
15:10	Ocean observation needs in a changing climate	Matthew England	30 mins	
	Session 1 - IN	IOS Update		
15:40	IMOS Update	Michelle Heupel	25 mins	
16:05	CoastRI - Emerging Directions from consultation	Dan lerodiaconou	20 mins + 5 mins	
16:30	National coastline monitoring across NCRIS capabilities	Mitch Harley	20 mins	
16:50	IMOS Recognition	Michelle Heupel	15 mins	
17:05	Day 1 Wrap Up	John Gunn	5 mins	
17:10	Drinks and Dinner - Harbour View Room One			



5 – 7 March 2024 Grand Chancellor, Hobart

## Program Wednesday 6<sup>th</sup> March 2024

Time (AEDST)	Торіс	Speaker(s)	Presentation + Discussion	
8:30	Coffee on arrival			
	Day Two Keynot	e Presentation		
9:00	Pacific Island GOOS	Jerome Aucan (SPC)	30 mins	
	Section 2 - S	ea Country		
9:30	Session Welcome- Importance of Sea Country to IMOS	John Gunn	10 mins	
9:40	Intersection - Sea Country and IMOS, Partner Programs	Manuwuri Forester	20 mins	
10:00	Breakout - IMOS and Sea Country Observing Partnerships	IMOS Office	20 mins	
10:20	Morning Tea - Mezzanine Level			
	Session 3 - A	ODN Data		
10:50	AODN Session Introduction and Update	Mark Rehbein	15 mins	
11:05	An internationally recognised trusted data repository	Natalia Atkins	15 mins	
11:20	Marine Data Commons - Partner and Standards	Peter Walsh	15 mins	
	Session 4 - Grov	ving the AODN		
11:35	Discoverability – exploring Australia's marine data assets	Mark Rehbein	15 mins + 5 mins	
11:55	Growing the AODN – data and contributors	Marty Hidas	15 mins + 5 mins	
12:15	Cloud optimised formats / Analysis ready products / ready to use data	Leo Ghignone	15 mins + 5 mins	
12:35	Breakout Session (AODN) – what is required to increase uptake of IMOS data?	Mark Rehbein	30 mins	
13:05	Lunch - Mezzanine Level			



5 – 7 March 2024 Grand Chancellor, Hobart

## Program Wednesday 6<sup>th</sup> March 2024

Time (AEDST)	Торіс	Speaker(s)	Presentation + Discussion		
Session 5 - AODN End Users and Products					
14:05	IMOS OceanCurrent	Gabriela Semolini Pilo	15 mins		
14:20	Biological Ocean Observer	Jason Everett	15 mins		
14:35	GBR Data Management System	Eduardo Klein Salas	15 mins		
14:50	Ocean Information System	Benjamin Stepin	15 mins		
15:05	Afternoon Tea - Mezzanine Level				
Session 6 - Science Updates					
15:35	Science Update and Feedback from 2023 Breakouts	Fabrice Jaine	20 mins		
15:55	National Coastal Waves Network	Ryan Lowe	15 mins + 5 mins		
16:15	FishSOOP	Moninya Roughan	15 mins + 5 mins		
16:35	Victorian NRS / National progress to NRT moorings	Dan lerodiaconou	15 mins + 5 mins		
16:55	Day 2 Wrap Up	John Gunn	5 mins		
17:00	Day 2 Close				



5 – 7 March 2024 Grand Chancellor, Hobart

## Program Thursday 7<sup>th</sup> March 2024

Time (AEDST)	Торіс	Speaker(s)	Presentation + Discussion	
8:30	Coffee on arrival			
	Session 7 - Fa	cility Updates		
9:00	Ocean Radar	Simone Cosoli	15 mins + 5 mins	
9:20	Argo	Peter Oke	15 mins + 5 mins	
9:40	Ocean Gliders & Event Based Sampling	Chari Pattiaratchi	15 mins + 5 mins	
10:00	SOOP $pCO_2$ measurements	Bronte Tilbrook	15 mins + 5 mins	
	Session 8 - IM	IOS Updates		
10:20	Office Updates and towards 20 years of IMOS	Mark Scognamiglio	10 mins	
10:30	Communications and Outreach	Marian Wiltshire	10 mins	
10:40	Capturing IMOS Impact	Richard Saunders	10 mins	
10:50	QA/QC requirements to support data use and uptake	Natalia Ribeiro Santos	10 mins	
11:00	Morning Tea - Mezzanine Level			
	Session 9 - N	ode Updates		
11:30	Node Intro Session	Fabrice Jaine	5 mins	
11:35	Western Australia	David Antoine	10 mins	
11:45	Victoria	Dan lerodiaconou	10 mins	
11:55	South Australia	Graziela Miot da Silva	10 mins	
12:05	Tasmania	Myriam Lacharité	10 mins	
12:15	QLD and Northern Australia	Bozena Wojtasiewicz	10 mins	
12:25	New South Wales	Justin Seymour	10 mins	
12:35	Bluewater and Climate	Bea Pena-Molino	10 mins	
12:45	Annual Meeting Wrap up and Thanks	John Gunn	15 mins	
13:00	Lunch - Mezzanine Level	·	·	
	Node Leaders	ship Meeting		



## Annual Meeting 5 – 7 March 2024

Grand Chancellor, Hobart

## Questions during the meeting

Want to ask questions during the meeting? To facilitate question time for presentations, we will be using the Slido platform so that you can ask questions during presentations. Slido allows you to ask a question and vote for questions asked by others, so that they can be addressed in order of community importance.

#### How to use Slido

- 1. go to www.sli.do and enter the participant code "IMOSAM2024" or simply scan the QR code.
- 2. Slido works on both smart phones and web browsers.
- 3. Ask questions during talks or "like" duestions that have already been asked to vote them.
- 4. Questions are displayed by the most number of likes so those that are of the greatest interest to the community are addressed.



Slido Event **#IMOSAM2024** 

#### Questions during the talks

- 1. Type your question into the question box throughout the presentation.
- 2. Like questions you're interested in.
- 3. During question time, the presenter will be able to see the most popular questions raised.
- 4. At the end of each presentations, all questions will be archived so that questions displayed will only be relevant to the current topic.

