Annual Planning Meeting 2020

IMOS 14 Annual Planning Meeting

Wrest Point Casino, Hobart

3rd – 5th March 2020

 

Meeting Overview

Welcome to the 2020 IMOS Annual Planning Meeting where we will host over 100 people in Hobart. This meeting is set in the context of IMOS having sustained funding out to 2022 and the potential for additional funding to 2029. This funding security provides the opportunity reflect on how IMOS has performed up to this point and how we would like to position IMOS for the future. Based on the need to be ready for future funding bids the IMOS Office will spend much of 2020 examining the current status of IMOS as a basis for developing a refreshed decadal strategy and a new 5 Year Plan. Details of these processes will be shared with the community during the meeting and engagement through the year will follow. We hope you will bring your insights and perspective to discussions around these topics during the meeting.

As most will be aware, the relevance, use of data and impact of IMOS observations are key indicators of our performance. Understanding our relevance and impact requires an understanding of how the IMOS community engages and interacts with stakeholders. Therefore the 2020 meeting will focus in part on updates from the Nodes to explore these relationships.

In addition to these elements, part of the planning meeting will focus on the broader context of IMOS. This will include discussions around the OceanObs ’19 Conference and the international environment (e.g. the UN Ocean Decade). Understanding these elements is critical to defining the future role of IMOS in national and international arenas.


Therefore the 2020 APM will have three major themes:

  1. Planning for the future
  2. Relevance and Impact
  3. The international scene

Information documents have been provided along with the agenda to provide context for these presentations and associated discussions. We have purposefully included several periods for discussion to allow the IMOS community to explore and discuss these important topics. Please come prepared to share your perspectives.

Paper 1: IMOS Strategy Refresh
Paper 2: OceanObs'19
Paper 3: UN Decade of Ocean Science for Sustainable Development and the Sustainable Development Goals

Agenda and Papers

To downloand the full agenda and papers click here.

The agenda is also listed below.

Useful Links

Please use this form for providing feedback during the meeting

http://bit.ly/IMOSAPM2020

New IMOS Acknowledgment statement:

Australia’s Integrated Marine Observing System (IMOS) is enabled by the National Collaborative Research Infrastructure Strategy (NCRIS). It is operated by a consortium of institutions as an unincorporated joint venture, with the University of Tasmania as Lead Agent.

Tuesday, 3rd March 2020

Time

Topic

Speaker/s & Contributor/s

Presentation + Discussion

13:00

Lunch

14:00

Welcome to Country

[Riawunna Centre]

10 mins

14:10

Welcome

Indi Hodgson-Johnston

5 mins

14:15

Chair address

John Gunn

20 mins + 5 mins

14:40

Director’s address

Michelle Heupel

20 mins + 5 mins

15:05

Strategy update

Michelle Heupel 

Indi Hodgson-Johnston

25 mins

15:30

Afternoon Tea

16:00

Strategy panel session

IMOS Board Members

Michelle Heupel

Indi Hodgson-Johnston

60 mins

17:00

Close for the day

17:30

Drinks

18:00

Dinner

Wednesday, 4th March 2020

08:30

Coffee on arrival

09:00

Nodes – Update from the Office

Indi Hodgson-Johnston

20 mins + 10 mins

09:30

Victorian Node

Daniel Ierodiaconou

20 mins + 10 mins

10:00

Morning Tea

10:30

NSW Node

Justin Seymour

20 mins + 10 mins

11:00

Queensland & NT Nodes

Richard Brinkman

20 mins + 10 mins

11:30

Western Australian Node

David Antoine

20 mins + 10 mins

12:00

South Australian Node

Paul van Ruth

20 mins + 10 mins

12:30

Lunch

13:30

Bluewater & Climate Node

Peter Strutton
Andrew Lenton

20 mins + 10 mins

14:00

New Technology Proving

Indi Hodgson-Johnston

5 mins

14:05

New Technology Proving: Low-Cost Wave Buoys

Ryan Lowe

10 mins

14:15

New Technology Proving: Profiling Moorings Evaluation

Andrew Martini, Craig Steinberg

10 mins

14:25

New Technology Proving: Wind Speed and Direction Extension

Ian Young, Salman Khan

10 mins

14:35

Ocean Gliders: Event Based Sampling

Jessica Benthuysen

10 mins

14:45

Questions/Discussion

All

15 mins

15:00

Afternoon Tea

15:30

OceanObs19: Perspectives from the Decadal Conference

John Gunn

Bronte Tilbrook

Moninya Roughan

Clive McMahon

Bernadette Sloyan

Boris Kelly-Gerreyn

50 mins

16:20

Launch of State and Trends of Australia’s Oceans Report

Ruth Erikson

Jake Wallis

Time Series authors

Indi Hodgson-Johnston

40 mins

17:00

Close for the day

17:30

Drinks

18:00

Dinner

Thursday, 5th March 2020

08:30

Coffee on arrival

09:00

QA/QC and Ocean Best Practices

Ana Lara-Lopez

15 mins + 5 mins

09:20

AODN Update

Seb Mancini

20 mins+ 10 mins

09:50

Office update

Indi Hodgson-Johnston

10 mins

10:00

Morning Tea

10:30

IMOS International Engagement: Sustainable Development Goals, and the UN Decade of Ocean Science for Sustainable Development

Tony Worby
Karen Evans
Jasmine Chambers

60 mins

11:30

Wrap up

Michelle Heupel
John Gunn
Indi Hodgson-Johnston

30 mins

12:00

Lunch