Annual Planning Meeting 2018

Agenda and Background Papers

 

DAY 1 – Monday 26 February 2018

1:00

60 min

LUNCH ON ARRIVAL

 

Scene Setting

2:00

5 min

Welcome

Ian Poiner

2:05

40 min

The second decade of IMOS – are we there yet?

Tim Moltmann

2:45

115 min

QUESTIONS and DISCUSSION

all

THEME 1 – Sustaining and developing IMOS capability

Facility and Task Team updates #1

3:00

20 min
+10 min*

Argo Australia – core Argo for research and operations, ice-capable, deep, bio-optical/BGC

Peter Oke et al

3:30

30 min

AFTERNOON TEA

 

4:00

20 min
+10 min

Ocean Gliders – different modes of use, strengths and weaknesses, future directions

Glider User Group

4:30

20 min

+10 min

Task Team on ‘Synthesis and national scale analysis of IMOS acoustic telemetry data’ – final report

Michelle Heupel et al

5:00

20 min

+10 min

AUV Facility – integrated benthic monitoring program, status of new vehicle, status of marine image processing

Stefan Williams, Oscar Pizarro, Nev Barrett, Roger Proctor et al

THEME 2 – Planning for use and impact

5:30

20 min

+10 min

The need for IMOS – moving to a systematic and dynamic analysis of the socio-economic and policy drivers for sustained ocean observing in Australia

Indi Hodgson-Johnston

6.00

 

Close Day 1

 

DAY 2 – Tuesday 27 February 2018

8.30

30 min

COFFEE ON ARRIVAL

 

THEME 2 – Planning for use and impact

9:00

15 min

+15 min

Planning for use and impact – moving from use and impact being something that emerges from what we do and how we do it, to being something that we actively plan for and measure

Tim Moltmann

Value added products

9:30

15min +30 min

State and tends of Australia’s ocean environment – discussion of ‘Strawman V.2.1’ developed with Node input, and formation of a Task Team to take this forward

Anthony Richardson, Ruth Eriksen et al

10:15

20 min

+10 min

An unexpected journey – resulting in a new high resolution SST Atlas for the Australian Regional Seas (SSTAARS1.0)

Susan Wijffels (WHOI) – special guest appearance!

10.45

30 min

MORNING TEA

 

THEME 1 – Sustaining and developing IMOS capability

Facility and Task Team updates #2

11:15

20 min

+10 min

Ocean Radar – network consolidation, new co-invested sites, DMQC surface currents, wave data

Radar User Group

11:45

20 min

+10 min

Ocean Colour Radiometry Task Team – final report and implementation planning

David Antoine, Thomas Schroeder et al

12:15

20 min

+10 min

Passive Acoustic Observatories and their uptake, outcomes and impacts

Christine Erbe

12:45

15 min +15 min

QA/QC by variable - status of the implementation plan, and feedback from the IMOS community

Ana Lara-Lopez et al

1:15

60 min

LUNCH

 

THEME 2 – Planning for use and impact

Research and Operations

2:15

10 min

Report on FOO 2017

Indi Hodgson-Johnston

2:25

15 min

FOO Working Group - Surface Waves

Mark Hemer et al

2:40

15 min

FOO Working Group - Surface Currents

David Griffin et al

2:55

20 min

Discussion of FOO as a mechanism for IMOS engagement with operational user communities, including new working groups in Industry Data Sharing and Shelf Reanalysis

all

3.15

30 min

AFTERNOON TEA

 

Observations and Modelling

3:45

15 min

ACOMO 2018 – current status of planning

ACOMO Steering Committee

4:00

15 min +30 min

Beyond MARVL - The Marine Virtual Laboratory, what now and what next?

Roger Proctor et al

Academia and Research Training

4:45

15 min +30 min

Use of IMOS research infrastructure by ARC-funded projects and initiatives – how widespread is it, and what could we do in increase it in a ‘marine’ STEM context?

Indi Hodgson-Johnston

5.30

 

Close Day 2

 

DAY 3 – Wednesday 28 February 2018

8.30

30 min

COFFEE ON ARRIVAL

 

THEME 1 – Sustaining and developing IMOS capability

New technologies

9:00

15 min

Adoption of new technologies within IMOS as a sustained observing system – how should we go about it?

Tim Moltmann

9:15

30 min

+15 min

Identifying new technologies that are ready for piloting in IMOS to measure variables of interest

 – views from the technologists

Mark Underwood, Lyndon Llewellyn, Andreas Marouchos, Melanie Olsen, et al

10:00

30 min

Are there new or different variables we should be measuring using technologies now available?- table discussions

all

10:30

30 min

Feedback from table discussions
Wrap up of new technologies session

all
Tim Moltmann

11.00

30 min

MORNING TEA

 

Wrap up

11:30

60 min

Sum up and agreed actions 

Tim Moltmann 
Ian Poiner

12:30

 

LUNCH