Annual Planning Meeting 2017

 

IMOS-11 – Annual Planning Meeting

University Club at the University of Western Australia, Perth

14-16 February 2017

 

Logistical Information

Including accommodation rooming and check in information, maps, and agenda can be viewed here

Attendees

Facility and Sub-Facility Leaders, Operator Representatives, Node and Deputy Node Leaders, representatives from Operational Partners and Research Partners, IMOS Office staff, IMOS Advisory Board (if they are able), and other invited guests.

Meeting Overview

This will be the eleventh IMOS Annual Planning Meeting, with ~90 people in attendance. It is being held on the UWA campus in Perth as part of the regular rotation of IMOS Annual Planning Meetings (APMs) across major centres of presence, and also to help our WA-based colleagues celebrate the new Indian Ocean Marine Research Centre.

Australian Government planning for future national research infrastructure investment is now well underway. We are unlikely to know much more than we already know before the APM. The Draft Roadmap has been released and the ‘punchline’ is positive for IMOS and marine science in general. The Roadmap will be finalised around the end of February 2017, and the Government will then need to provide a response which will inform development of the Investment Plan that will determine levels of future investment in national research infrastructure. IMOS is very well positioned to continue engaging with this planning and investment process based on all the work put in last year to develop our Five Year Plan (2017-22).

Given this context, APM-11 has been structured as follows:

  • A ‘Scene Setting’ session with brief presentations from the IMOS Director and Advisory Board Chair, and time for questions and discussion. The objective of this session is to ensure that all in the IMOS community feel up to speed, and understand the forward strategy.
  • Three thematic sessions focused on ways we might increase uptake and impact, building on investments over the first decade. It is important to discuss this now. Approaches that have served us well to date will not necessarily be sufficient going forward. And it is reasonable for our funders, users and stakeholders to expect more than linear increases in uptake and impact given the significant capability and data holdings built up over the first decade. We have an opportunity to take IMOS to the next level and need to make concrete plans to this end.
  • Theme 1 is entitled ‘Signal to Noise’: extracting value from datasets and time series. Here we will focus on opportunities to develop new analyses and products based on IMOS observations and data, as well as identify any impediments to optimal use of existing datasets.
  • Theme 2 is on Operational Oceanography, defined by the Australian Forum for Operational Oceanography (FOO) as “systematic and long-term routine measurements of the seas and oceans and atmosphere, and their rapid interpretation and dissemination”. The focus will be on ‘model ready’ observations and data, and will stretch beyond physics into biogeochemistry and biology and ecosystems.
  • At the suggestion of the Node Leaders, Theme 3 will be on Marine Extremes. There will be presentations on what we’ve learnt from recent events leading to a discussion about whether there are any changes we should make to the observing system in response to new knowledge, and whether there are new products and services required.
  • A session on ‘IMOS Performance: Assessment and Improvement’. Topics will include QA/QC by variable, measurement of uptake and use, and streamlining of activity planning and management. We will also cover new, strategic initiatives including the Australian Ocean Observing Partnership (AOOP), and the need for a national ocean modelling infrastructure. 

Day 1 – Tuesday 14 February 2017

 

Start

Duration

Subject

Speakers

1:00

60 min

LUNCH ON ARRIVAL

 

Scene Setting

2:00

5 min

Welcome

 

Tim Moltmann

2:05

15 min

 

IMOS Advisory Board – Perspectives on the future

 

Ian Poiner

 

2:20

20 min

Reflection and Projection – 2016, and 2017-22

 

Tim Moltmann

2:40

20 min

QUESTIONS and DISCUSSION (in response to both talks)

 

all

THEME 1 – ‘Signal to Noise’: extracting value from datasets and time series

3:00

20 min

 

+10 min*

National Reference Station Network datasets – exploiting the full potential of long time series

DISCUSSION

Craig Steinberg and Moorings Steering Committee

3:30

30 min

AFTERNOON TEA

 

4:00

20 min

+10 min

The Australian Marine Microbial Biodiversity Initiative (AMMBI) – status and next steps

Lev Bodrossy et al

4:30

20 min

+10 min

From Plankton 2015 to Assessment of Pelagic Productivity – can we do it, what will it take?

Anthony Richardson et al

5:00

10 min

+5 min

Synthesis and national scale analysis of IMOS acoustic telemetry data

Michelle Heupel, Rob Harcourt, Tim Moltmann

5:15

10 min

+5 min

Marine acoustics – enabling broader use of highly specialised data

Rudy Kloser, Rob McCauley, Ana Lara-Lopez, Tim Moltmann

5:30

10 min

+5 min

On-line capability to annotate and analyse underwater imagery using the Australian Marine Sciences Cloud

Roger Proctor, Tim Langlois, Ari Friedman et al

5:45

15 min

Wrap up ‘Signal to Noise’ session, including opportunity to raise important issues not covered by the talks and discussion

Tim Moltmann

6.00

 

Close Day 1

 

 

 

 

 

7.00

Late

DINNER – BBQ on Terrace, The University Club

 

* For items with two times indicated, there will be 20 (or 15) minutes for presentation, and 10 (or 5) minutes for discussion.

DAY 2 – Wednesday 15 February 2017

Start

Duration

Subject

Speakers

8.30

30 min

COFFEE ON ARRIVAL

 

THEME 2 – Operational Oceanography

9:00

20 min

 

Oceanography off Western Australia – what have we learnt in the first decade of IMOS?

Chari Pattiaratchi, UWA

9:20

20 min

 

The North West Shelf – status of industry knowledge, and key gaps

Please note this presentation is unable to be published due to confidentiality, however please contact steve.buchan(at)rpsgroup.com.au if you would like further information. 

Steve Buchan, RPS Metocean

9:40

20 min

 

Future requirements for safer and more efficient offshore industries

Jan Flynn, Shell Australia

10:00

10 min

The Australian Forum for Operational Oceanography – what does it mean for IMOS?

Tim Moltmann et al

10:10

10 min

+5 min

National Bathymetry Acquisition – status and next steps

 

Adam Lewis

10.30

30 min

MORNING TEA

 

11:00

20 min

+10 min

IMOS Ocean Current – what’s there now, and how could we make it even more useful?

Madeleine Cahill et al

11:30

20 min

+10 min

Ocean Colour Radiometry – status of the Task Team, and availability of products from next generation satellites

David Antoine, Thomas Schroeder, Edward King et al

13:00

20 min

+10 min

Zooplankton Observations and Modelling – status of the Task team, and turning zooplankton observations into size spectra for ecosystem modellers

Jason Everett, Mark Baird, Anthony Richardson et al

12:30

10 min

+5 min

Harmful Algal Blooms – can IMOS underpin a HAB forecasting capability?

Ana Lara-Lopez et al

12:45

10 min

+5 min

Surface Waves – ideas generated through FOO and IMOS Five Year Planning

Tim Moltmann et al

1:00

60 min

LUNCH

 

2:00

10 min

+5 min

The Marine Virtual Laboratory (MARVL) – current status and future plans

Roger Proctor, Peter Oke et al

2:15

15 min

Wrap up Operational Oceanography session, including opportunity to raise important issues not covered by the talks and discussion

Tim Moltmann

THEME 3 – Marine Extremes

2:30

20 min

 

Coral Bleaching

Craig Steinberg et al

2:50

20 min

 

Marine Heatwaves

Ming Feng et al

3:10

20 min

Tropical and Extra-Tropical Storms

 

Chari Pattiaratchi et al

3.30

30 min

AFTERNOON TEA

 

4:00

30 min

 

Other Marine Extremes

Extreme Storm Surge - Paul Van Ruth
Cold Extremes - Chari Pattiaratchi 

All Nodes, relevant Facilities (Ana Lara-Lopez coordinating)

4:30

30 min

 

DISCUSSION – Are there any changes we should make to the observing system in response to new knowledge?  Are there new products and services required?

all

5.00

 

Close Day 2

 

 

7:00

late

DINNER – BBQ at UWA Oceans Institute building

DAY 3 – Thursday 16 February 2017

Start

Duration

Subject

Speakers

8.00

15 min

COFFEE ON ARRIVAL

 

IMOS Performance: Assessment and Improvement

8:15

20 min

+10 min

Review of IMOS Quality Control by Variable – current status and next steps

Ana Lara-Lopez et al

8:45

10 min

+5 min

IMOS Activity Planning and Management – a new project aimed at improving how we do this

Emma Sommerville et al

9:00

20 min

+10 min

Uptake and use of IMOS observations and data – are we capturing everything now, and what can we do to accelerate uptake and use?

Tim Moltmann et al

9:30

20 min

+10 min

The Australian Ocean Data Network (AODN) – current status and priority datasets/partnerships

Roger Proctor et al

10.00

30 min

MORNING TEA

 

10:30

20 min

+10 min

An Australian Ocean Observing Partnership (AOOP) – what is it, and why do we need it?

Concept Note for an Australian Ocean Observing Partnership 

Sue Barrell, Brett Brace, Tim Moltmann

11:00

20 min

+10 min

Towards a national ocean modelling infrastructure

 ANSR Workshop Report 

Tim Moltmann et al

11:30

45 min

Sum up and agreed actions

Meeting close

Tim Moltmann

Ian Poiner

12:15

 

LUNCH