AGENDA

IMOS-9 – Annual Planning Meeting

Rydges Hotel, 186 Exhibition St Melbourne

16-18 February 2015

 

Attendees – IMOS Advisory Board, Director and Office staff, Node, Facility and Sub-Facility Leaders, Operator Representatives, and invited guests

 

DAY 1 – Monday 16 February 2015

12.00

60 min

LUNCH ON ARRIVAL

Served in Foyer

1.00

15 min

Welcome & Purpose of the meeting

 

Ian Poiner

1.15

15 min

The 9th Annual Planning Meeting – Focusing on the “S” in IMOS

Tim Moltmann

SCIENCE OPPORTUNITIES

1.30

30 min

INVITED TALK

The Tropical Pacific Observing System (TPOS) 2020 Project

 

Neville Smith

2.00

30 min

Bluewater & Climate Node science opportunities*

Steve Rintoul

Pete Strutton

2:30

15 min

INVITED TALK

Planning for Deep Argo

Steve Piotrowicz (NOAA)

2.45

45 min

 

#1 PANEL DISCUSSION**

IMOS in the Southern Ocean – looking back, looking forward

·         investment in SOTS, SOFS, Polyna deepwater moorings, ice capable and oxygen enabled Argo, animal tagging, ships of opportunity

·         ‘new’ ACE CRC, Antarctic Gateway, RV Investigator, SOOS, SOCCOM, international  collaboration (e.g. China)

 

 

 

Tony Worby

Nick Gales

Louise Newman

Steve Rintoul

Tom Trull

Rob Harcourt

3.30

30 min

AFTERNOON TEA

Served in Foyer

4:00

30 min

WAIMOS Node science opportunities*, including

 

·         WAMSI, WA marine science ‘blueprint’

Gary Kendrick

Ming Feng

Patrick Seares

4:30

15 min

Opportunities in the Indian Ocean

Nick d’Adamo et al

4.45

15 min

The National Marine Science Plan – what does it mean for IMOS?

Tim Moltmann et al

5.00

 

Close Day 1

 

 

 

 

 

6.30

Late

DINNER – Bobby McGees, Rydges Hotel, Level 1 – access via Exhibition St

 

* Nodes will have 20 minutes for presentation and 10 minutes for discussion.  Based on feedback from the 2014 meeting, status reports for each Facility will be provided in advance of the meeting as background to these and other presentations.

 

** A background paper will be provided for each Panel Discussion

DAY 2 – Tuesday 17 February 2015

 

8.30

30 min

COFFEE ON ARRIVAL

Served in Foyer

SCIENCE OPPORTUNITIES continued

9:00

30 min

#2 PANEL DISCUSSION**

The National Environmental Science Program (NESP) – what opportunities do the ‘new’ NESP Hubs present for IMOS

Nic Bax

Helen Cleugh

Ian Poiner

Louise Minty

Dave Johnson

9.30

30 min

NSW IMOS Node science opportunities*, including

 

·         Sydney Harbour Project

Martina Doblin

Robin Robertson

Tim Ingleton

10.00

30 min

SAIMOS Node opportunities*, including

·         SA Gulfs

·         GAB Research Program

Simon Goldsworthy Sophie Leterme

Steve Lapidge

10.30

30 min

MORNING TEA

Served in Foyer

11.00

30 min

QIMOS Node opportunities*, including

·         RIMRep

·         eReefs

Richard Brinkman Russ Babcock

Cedric Robillot

11.30

30 min

SEAIMOS Node* – refocusing our sixth Node

Mark Baird

Vanessa Lucieer

Daniel Ierodiaconou

12.00

30 min

#3 PANEL DISCUSSION**

Revision of IMOS Science and Implementation Plans – summary of Notable Gaps and Future Priorities

 

Ana Lara-Lopez plus one rep per Node

12.30

60 min

LUNCH

Served in Foyer

CAPABILITY DEVELOPMENT

1.30

30 min

INVITED TALK

Marine Microbes – The Australian Marine Microbial Biodiversity Initiative (AMMBI), and the Marine Microbial Data project with Bioplatforms Australia

 

Lev Bodrossy et al

2.00

45 min

#4 PANEL DISCUSSION**

New sensor technologies for oxygen, pH, nutrients, bio-optics (fluorescence, backscatter) – what is their ‘readiness level’?  Include:

·         Argo, Gliders, Moorings

Mark Underwood

Lyndon Llewellyn

Tom Trull

Bronte Tilbrook

Martina Doblin

2:45

30 min

Buffer Zone

·         Provides a chance to raise issues about Facility status if not already covered (e.g. ACORN transition)

Tim Moltmann et al

3.15

30 min

AFTERNOON TEA

Served in Foyer

3.45

15 min +

15 min

The Bio-optical Working Group – status and next steps

From Working Groups to Task Teams?

Martina Doblin et al

Tim Moltmann et al

4:15

45 min

#5 PANEL DISCUSSION**

IMOS in Major Boundary Currents – looking back, looking forward

·         investment in ITF and EAC deepwater moorings, shelf moorings, gliders, radar, ships of opportunity, remote sensing

·         reoccupation of EAC moorings, maturing use of gliders in boundary currents, modelling etc

 

Bernadette Sloyan

Moninya Roughan

Craig Steinberg

Chari Pattiaratchi

John Middleton

Anthony Richardson

5.00

 

Close Day 2

 

 

6.30

Late

DINNER – Mezzo Bar and Grill – 35 Little Bourke Street (around the corner)

 

DAY 3 – Wednesday 18 February 2015

 

8.30

30 min

COFFEE ON ARRIVAL

Served in Foyer

CAPABILITY DEVELOPMENT continued

9.00

30 min

INVITED TALK

Earth Observations for Space – national infrastructure for new mission satellite missions and ever bigger data

 

Adam Lewis

9.30

30 min

#6 PANEL DISCUSSION**

Ocean remote sensing in Australia – reflections from the National Marine Science Symposium Infrastructure White Paper

 

Arnold Dekker

Adam Lewis

Louise Minty

David Antoine

Stuart Phinn

10:00

30 min

The Australian Forum for Operational Oceanography – what is it and why should IMOS be involved?

Tim Moltmann et al

10.30

30 min

MORNING TEA

Served in Foyer

11:00

30 min

The Australian National Shelf Reanalysis (ANSR) Project

Moninya Roughan

Emlyn Jones

et al

11:30

30 min

IMOS Data Tools – what do we have now, and what do we need?

Emma Sommerville et al

12:00

30 min

The IMOS Publications/Projects/Presentations database – why is it so important, and how can we make it better?

Tim Moltmann

Jacqui Hope

12:30

30 min

Sum up, identification of task teams, other agreed actions

Meeting close

Tim Moltmann

Ian Poiner

1:00

 

LUNCH

Served in Foyer