AGENDA
IMOS-8 – Annual Planning Meeting
The Old Woolstore, Hobart
17-19 February 2014

Attendees IMOS Advisory Board, Director and Office staff, Node, Facility and Sub-Facility Leaders, Operator Representatives, and invited guests

 

 

 

DAY 1 Monday 17 February 2014

Start

Duration

Subject

Speakers

12.00

60 min

Lunch on Arrival

 

1.00

15 min

Welcome & Purpose of the meeting

Ian Poiner

1.15

15 min

The 8th Annual Planning Meeting Whats the approach and why is it different this year?

Tim Moltmann

1.30

30 min

INVITED TALK #1

NOAA and the Global Ocean Acidification Observing

Network

 

Libby Jewett

(NOAA)

2.00

30 min

PANEL DISCUSSION #1

IMOS as an observational base for ocean acidification research in Australia how is it going?

·    A summary of IMOS Observations for Ocean Acidification Research can be found at http://imos.org.au/imosobsresearch.html

Bronte Tilbrook,

Tom Trull, Phil Boyd, Catriona Hurd, coral reef community?, plus Libby Jewett

SCIENCE OPPORTUNITIES

2.30

60 min*

Bluewater & Climate Node, including

·    ACE CRC extension, Centre for Southern Ocean and Antarctic Research, 20yr Plan

·    SOOS


Steve Rintoul, Pete

Strutton

 


Lo
uise Newman

3.30

30 min

AFTERNOON TEA

 

4.00

30 min*

QIMOS Node, including

·    GBR Integrated Monitoring Framework, harbours and ports (e.g. Gladstone)

Peter Doherty, Russ

Babcock, Richard

Brinkman

4.30

30 min to

60 min

IMOS Approaching the end of our first decade

Tim Moltmann

5.00

 

Close Day 1

 

 

DAY 2 Tuesday 18 February 2014

 

Start

Duration

Subject

Speakers

8.30

30 min

Coffee on Arrival

 

9:00

30 min

INVITED TALK #2

IPCC’s AR5 – What are the key messages for ocean observing in the Australian region?

 

Steve Rintoul

(CSIRO/IPCC)

SCIENCE OPPORTUNITIES continued

9.30

30 min*

WAIMOS Node, including

·    WAMSI, PROSPER

·    WA marine science blueprint’

Gary Kendrick, Ming

Feng

Patrick Seares

10.00

30 min*

SAIMOS Node, including

·    SAROM model development, Spencer Gulf, Sardines

·    GAB Collaborative Research program

Simon Goldsworthy,

Sophie Leterme

Tim Ward

10.30

30 min

MORNING TEA

 

11.00

30 min*

NSW IMOS Node

Martina Doblin,

Robin Robertson, Tim Ingleton

11.30

30 min*

TasIMOS Node

 


·    Collaboration with Victoria

Peter Thompson,

Kerrie Swadling

Graeme Hays

12.00

60 min

WHOLE-OF-IMOS DISCUSSION #1

Having canvassed science opportunities Node by Node, are we confident that IMOS is achieving its potential as a national system with global reach?

·    Are there missed opportunities, gaps, overlaps, conflicts?

·    Is our regional delivery optimal across Facilities?

·    Are we working across Nodes where required e.g. in the EAC as a system, across Southern Australia?

All (facilitated)

1.00

60 min

LUNCH

 

IMPLEMENTATION ISSUES

2.00

30 min

INVITED TALK #3

Assessing the ocean-colour footprint of the IMOS NRS

sites

 

Emlyn Jones (CSIRO)

2.30

45 min

PANEL DISCUSSION #2

IMOS as an observational base for primary productivity

research in Australia are we achieving integration?

·    A summary of IMOS Observations for Primary Production Research can be found at http://imos.org.au/imosobsresearch.html

 

Martina Doblin, Pete Strutton, Ant Richardson, David Antoine, Randall Lee, plus Emlyn Jones

3.15

30 min

AFTERNOON TEA

 

3.45

30 min

The new Ocean Portal, easy as 1-2-3

Peter Blain

4.15

15 min

Update on ocean data in New Zealand

Kevin Mackay

4:30

30 min

PANEL DISCUSSION #3

Is there potential for a stronger relationship between IMOS and the Defence maritime sector, specifically RAN and DSTO?  What can we offer, what do we need?

 

Robyn Phillips, Susan Wijffels, Chari Pattiaratchi, Craig Steinberg

5.00

 

Close Day 2

 

 

 

DAY 3 Wednesday 19 February 2014

 

Start

Duration

Subject

Speakers

8.30

30 min

Coffee on Arrival

 

9.00

30 min

INVITED TALK #4

Ecosystem models – what observations do they need?

 

Andrew Constable (AAD), Beth Fulton (CSIRO)

IMPLEMENTATION ISSUES continued

9.30

30 min

PANEL DISCUSSION #4

IMOS as an observational base for marine ecosystem research at higher tropic levels – are we achieving integration?

·    N.B. IMOS is investing in acoustic tagging, biologging, bio-acoustics and passive acoustics

 

Rob Harcourt, Russ Babcock, Michelle Heupel, Rudy Kloser, Rob McCauley, plus Andrew Constable and Beth Fulton

10:00

30 min

How do we structure the relationship between IMOS,

the NERP Marine Biodiversity Hub and the Environment

Department?

Nic Bax and Tim

Moltmann

10.30

30 min

MORNING TEA

 

11:00

45 min

WHOLE-OF-IMOS DISCUSSION #2

Quality Control of IMOS data streams

·    Board recommendation from the NCRIS 2013 process

·    Outcomes from the latest ANMN QC Summit

·    The US IOOS QARTOD process

Tim Moltmann + All

(facilitated)

11:45

45 min

WHOLE-OF-IMOS DISCUSSION #3

IMOS and Modeling

·    Assimilation of new data streams (e.g. gliders, radar)

·    ROMS modeling in Australia, including coastal ocean modeling and forecasting in the Bureau of Meteorology

·    Suggested themes for ACOMO 2014

Tim Moltmann + All

(facilitated)

12:30

30 min

Sum up and agreed actions

Meeting close

Tim Moltmann

Ian Poiner

1:00

 

LUNCH

 

 

Note:  IMOS Advisory Board will meet at the same venue 08.30 3.00 on Thursday 20 February

separate agenda to be provided to Members.